Начало Новини Jaguar XJ6 (АВТОМОБИЛЪТ НА СТАРО:+/¦)

Jaguar

Monday
Nov 18th

Jaguar XJ6 (АВТОМОБИЛЪТ НА СТАРО:+/¦)

Добрите ученици по история със сигурност знаят коя е най-впечатляващата черта в старата британска аристокрация - вярна служба на Отечеството и рядка проява на желание за създаване на каквито и да било проблеми. В пълна степен тези качества могат да се отнесат и към визитката на един от изисканите автомобили със синя кръв на Острова - Jaguar XJ III-та серия (1979-1992). Хубавото на баровското возило още е, че само десетилетие след като слиза окончателно от конвейерите, цената му вече позволява да стане владение и на хора, които разполагат с доста по-скромни приходи. В никакъв случай обаче не бива да смятате, че умерената сума, срещу която безпроблемно бихте могли да се превърнете в собственик на подобен лукс на четири колела, е за сметка на качеството. Разбира се, британецът също страда от някои хронични заболявания, но като цяло съотношението цена-качество говори изцяло в негова полза.

Двигателят на XJ III-та серия е почти вечен
Противно на очакванията на повечето почитатели на XJ последният не може да се нарече агресивен спортист. Натискът на педала на газта по-скоро дава умерен резултат. Тези пък, които веднага след старта започнат да юркат “Разярената котка” и не оставят време на маслото да си свърши работата и по най-отдалечените места в двигателя, рискуват доста. Гарантирано е скорошно посещение в сервиза, а разходът на гориво в този случай се качва до неистовите 25 литра на 100 км пробег. Освен това подмяната на двигателя излиза доста солено. Нов агрегат ще ви струва 9200 евро в брой. Хубавото е, че ако има нещо, което на практика е почти вечно при един Jaguar, то това е двигателят, при положение, че се отнасяте с него както трябва. Единственото, с което също трябва да се примирите са постоянните течове на масло. Последното е по целия двигател, а освен това мястото, където паркирате също ще бъде добре оцветено със смазка, така че съветът е - винаги проверявайте нивото на маслото и не спестявайте от добавката на такова. Последователно британците въвеждат в експлоатация три различни по обем бензинови лами. Първата лимузина от 1979 година е оборудвана с 2.8-литров агрегат, който осигурява скромните 180 к.с., но иначе поведението му е доста сностно. В началото на 80-те навлизат на въоръжение и другите две модификации - 3.2 и 4.2 литра бензин, съответно с мощност 205 и 245 конски сили.

Бързото износване на кожата и напукването на лакираните повърхности никак не подхожда на аристократичния статут на марката
Основният враг на каросерията е ръждата. Конструкторите са положили доста повече старание и процесът на стареене не е толкова светкавичен, колкото при I-вата и II-та серия на XJ, но все пак корозията се оказва сериозен и непобедим противник. Първоначално лакът става на малки петънца, които в последния стадий образуват засегнати от ръжда пространства с диаметър от няколко сантиметра. Металните лайсни на предното и задното стъкло също не са пощадени от коварната болест.
При ходовата част най-често дефектират спирачните дискове, чиято повърхност се надира и износва след доста кратка експлоатация. Смяната им отзад пък си е направо трудоемка задача, която може да бъде извършена само от надежден специалист. По електриката пък винаги има какво да се прави, още повече, че трябва да се справите с истинска салата от жици, докато откриете проблема. Все пак запазен екземпляр можете да си намерите за около 6500 евро, така че просто трябва да се примирите с подобни дребни ядове.

Димитър Димитров
Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

Последно във форума

  • Няма мнения

Реклама от Google